içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

ENGELLİLER VE DİNİ SORUMLULUKLAR

 
 
İslam dininde akıl ve büluğ (ergenlik) çok önemlidir. İnsan akıllı olup, ergenlik yaşına da gelince, ‘‘ ibadetlerini yapmak ve günahlardan da sakınmak ’’ şeklinde özetleyebileceğimiz, mükellef olma dönemi başlamış olur. Fakat konu engelliler olunca, Yüce Mevlâ’mızın            ‘‘Allah, hiç kimseye gücünün yetmeyeceği şeyi yüklemez’’ âyetiyle; Sevgili Peygamberimizin ‘‘Kolaylaştırın, zorlaştırmayın… ’’ hadisini hep gözönünde bulundurarak meselelere çözüm bulmamız gerekecektir. Bu zaviyeden bakmak suretiyle, bazı sorumlulukları ve kolaylıkları kısaca paylaşmak istiyorum:
 
Kişi, zihinsel engelliyse ( yani akıl yoksa ) o kimseye hiçbir sorumluluk yoktur. İbadetler ve yasaklar konusunda bir mesuliyeti olmayacaktır. Kişi, bedensel olarak engelli, ama aklı yerindeyse, o kimse sağlıklı insanlar gibi tüm ibadetlerden sorumludur. Ancak ibadetlerini, sağlıklarının elverdiği şekilde yerine getirirler. Örnek vermek gerekirse,   Abdest alamayanlar, teyemmüm yaparlar.       -     Ayakta duramayanlar, oturarak namaz kılarlar.
       -     Dilsiz olanlar, kalplerinden okurlar.  
      -     Engelliler, ihtiyaç halinde namazları cem edebilirler.
      -     Oruç tutamayanlar, fidye verirler.
      -     Hacca gidemeyenler, vekil gönderebilirler.
      - Yürüme engeli olanlar, Cuma ve Bayram namazları dahil, camiye gitmekten                 muaftırlar.
 
Engelli kardeşlerimiz, istedikleri halde yapamadıkları ibadetlerden dolayı günaha girmiş olmazlar. Yukarıdaki âyet ve hadis bunun delilidir.
 
Bazı Sorular ve Cevaplar
 
Soru: Anne karnındaki bebeğin bedensel veya zihinsel engelli olacağı tesbit edilince, onu aldırmak ( kürtaj ) caiz midir?
 
Cevap: Caiz değildir, zira o bir insandır ve canlıdır. Şayet o çocuk sağlıklı olarak doğsaydı ve sonradan bir sebeple kötürüm hale gelseydi, ona kıyabilir miydik? Elbetteki  hayır.
 
Soru:  Engellilik bir ceza mıdır?
 
Cevap: Engellik, ne çocuk için, ne de ailesi için asla ceza değildir. Tam aksine o çocuk, ailesine Allah’ın bir armağanıdır. Engelli çocuk ile ailesi, özel bir görevle görevlidirler. Sabırla üzerlerine düşeni yerine getirirlerse, çok sevap kazanacaklar ve cenneti hak edeceklerdir.
 
Soru: Engellilerin ahiretteki durumları nasıl olacaktır?
 
Cevap : Sevgili Peygamberimiz akıl hastalarının hiçbir şeyden sorumlu olmayacaklarını haber vermiştir. İnançlı olan, ibadetlerini elinden geldiğince yapmaya çalışan ve sabırlı davranan engelliler ise, ahiret günü sağlıklı olarak dirileceklerdir. Ayrıca inançları ve ibadetleri gereği de cennete gireceklerdir.   
 
 
Turgut AÇARİ
     İl Müftüsü

 

Bu yazı 6035 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum